Segítő kutya

TERÁPIÁS és SEGÍTŐ kutya képzés

Terápiás- és Segítő kutya képzés


Ajánlott kor: 12 hónapos kortól
Időtartam: kb. 6 hónap
Foglalkozás: szombat délelőtt 09.00h - 11.00h között
Képzés célja: terápiás- és segítő kutya képzése és terápiás kutyavezető
Képzés díja: 3.000.- Ft / alkalom

Leírás: Egy kutya sokszor segíthet az embernek életminőségének javításában, önmagában a jelenlétével is kiválóan oldhatja az adott helyzet feszültségét, valamint támogatást nyújthat a teljesítmény javításában. Segítő társként lehetőséget biztosíthat arra, hogy az ember sikeresebb legyen és rendszeresen megéljen pozitív érzéseket. Egy kutya feltétlen elfogadással viszonyul az ember felé, nincsenek előítéletei. Egy segítőkutya jelenlétével önbizalmat és biztonságot nyújt gazdájának a nap 24 órájában. Fizikai segítségnyújtással, sérült gazdája számára nagyobb önállóságot teremt.

Hazánkban 6 féle segítő kutya típus létezik: hallásérült-segítő, mozgássérült-segítő, személyi segítő, rohamjelző, vakvezető terápiás kutya.

A terápiás kutya alkalmazásának két lehetősége is van, egyrészt a kutyás látogatások, melyekben a kutyának végrehajtandó feladata nincs, csak jelenlétével nyújt támogatást. Másrészt a kutya asszisztált fejlesztő foglalkozások , melyekben a kutya aktívan részt is vesz feladatok megoldásában, közreműködésével megkönnyítve azok végrehajtását.

A felkészítő órák célja, olyan kutya-gazdi kapcsolat létrehozása és párosok képzése, akik az elsajátított ismereteket és gyakorlatokat alkalmazva, képesek fejlesztő terapeuta mellett, valamint önállóan munkát végezni. A felkészítés sikeres (MATESZE által elismert vizsga) elvégzése után látogató-, illetve terápiás csoportos, vagy egyéni kutyás foglalkozásokat is jogosultak tartani a párosok.

A személyi segítő kutya olyan embernek segít, akinek fejlesztésre van szüksége valamilyen sérülés, veleszületett fogyatékosság, akadályozottság miatt. Az ilyen kutya elsősorban a gazda igényeire szabott fejlesztő feladatok ellátására van kiképezve. A személyi segítő hasonló jellegű feladatot végez, mint a terápiás kutya, de azt a gazdi személyének és folyamatosan. Személyi-segítő kutya olyan sérüléssel rendelkező gazdájának tud segíteni, aki egyedül valamilyen okból (életkor, sérülés típusa, súlyossága) magát és a kutyát ellátni nem képes, ezért mindig van vele egy emberi segítség is.

Mozgássérült-segítőkutya egy különlegesen képzett társ, fizikai és lelki segítség nyújtással, mozgássérült gazdája számára nagyobb önállóságot teremt. Folyamatos segítő készségével biztonságot és önbizalmat nyújt. Fizikai segítség: leesett tárgyak feladása (pl. kulcs, pénzérme, póráz, bot stb.), megközelíthetetlen helyekről tárgy levétele és behozatala (pl. polcról, emeletről, távirányító, táska, takaró, törölköző, stb.), tárgy küldés (pl. kosár gyógyszertári bevásárláshoz, stb.), szemét kidobás (pl. flakonok kukába helyezése, stb.), segítség hívás (segítséget nyújtó személy keresése és gazdához vezetése), telefon hozzáférés biztosítása (pl. megkeresés, behozás, feladás, stb.), vészhelyzet-jelző rendszer működtetése (riasztó gomb kezelése), öltözködés (pl. kabát, pulóver, kesztyű, cipő lesegítése, törölköző behozása, stb.), ajtó nyitás és csukás, villanykapcsoló kezelése.

Képzési helyszín: Pécs
Képzésvezető: Őriné Soós Renáta
Végzettség: Óvodapedagógus, Habilitációs kutyakiképző
Elérhetőség: 06 (70) 381 18 26, renatasoos92@gmail.com


Képzési helyszín: Babarc
Képzésvezető: Kresz-Tóth Vivien
Végzettség: Okleveles gyógypedagógus , Terápiás-, mozgássérült-, segítőkutyakiképző, Kutyás fejlesztő terápia szakmai tanácsadó
Elérhetőség: 06 (20) 402 74 70, tothvivi01@gmail.com


A vizsgafelkészítés a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány gondozásában kerül megszervezésre Baranyában különböző gyarorlati helyszínekkel.

Jelentkezés

 

EGYÉNI ÉS KÖZÖSSÉGI LEHETŐSÉGEK:


- EGYÉNI ÁLLATASSZISZTÁLT TERÁPIA: otthoni rehabilitáció és fejlesztés,
- CSOPORTOS ÁLLATASSZISZTÁLT TERÁPIA: tanórai látogatás és foglalkozás,
- INTÉZMÉNYI LÁTOGATÁS: non profit-, szervezeti-, vállalati-, csoport látogatás,
- RENDEZVÉNYI BEMUTATÓK: óvodai-, iskolai-, gyerek, egyéb programok és játszóház,
- SZAKMAI OKTATÁS : vizsgafelkészítés és akkreditált pedagógus tanfolyam,
- EBKÉPZÉS : terápiás- és segítő kutya képzése és terápiás kutyavezető tanfolyam.


Ajánlás: Terápiás és segítő kutya képzéseket ajánljuk minden szocializált, barátságos, engedelmes kutyának.

Jelentkezés

 

Hozd el: érvényes oltási könyvet, kényelmes ruhát, pórázt, jutalomfalatot!
Házirend: pórázhasználat és a kutyapiszok felszedése mindenkinek kötelező!
Tilos: a kutya emberrel vagy más kutyával szembeni agresszíóját kezeletlenül hagyni!