Szemlélet és módszer

CSALÁDI

szocializáció


Értékek: A családi életünk alapja, amit munkánk során is közvetíteni szeretnénk a kölcsönös bizalom, tisztelet és szeretet, az egymás felé irányuló nyitottság, az együttműködésre való törekvés, egymás kiegészítése és az ezekhez kiváló alapot nyujtó biztonság.

Közösség: A családi út egy választás, egy alternatíva, amely szabad utat engedhet a sikeres együttműködésnek. Mi attól érezzük igazán jól magunkat, hogy élvezzük egy láthatatlan póráz összetartó erejét, ami nem más, mint a közösségi kötelék.

Családi kötelék

 

SZEMLÉLET

engedelmesség


Nevelés:: A családi kutyázás nem sport, nem versengés, nem megterhelő munka, hanem csak egy kedvtelésből választott másik lehetőség. A családi tér a játékos nevelésnek a helye. Egy szociális attitűd, egy természetes pedagógia.

Életvitel: Ebben az igazi érték a józanul megélt érzés. Az igazi ajándék pedig az együtt eltöltött idő. Ehhez kell találni napi feladatokat, helyes funkciót, örömteli játékokat, aktív programokat.

Rugalmas komplementer viszony

 

MÓDSZER

rehabilitáció


Lényeg: A hatékonyság sokszor nem az erőn vagy az akaraton múlik, hanem a megélt kapcsolat minőségében van elrejtve. A lényeg a tisztelet és a szeretet egyidejű megadása, melyek mértéke és aránya mindig változik. Alapja pedig a kölcsönös bizalom.

Technika: A családi kutya nevelése, képzése, tartása során a viselkedését nem egyszerűsítjük le csak automatikus ösztönreakciókra. A kutya életét átfogóbban, körültekintőbben nézzük, mert a környezetet, a tartási körülményeket, az alkalmazkodási képességet, a tanulási hajlandóságot is figyelembe vesszük. És hogyan érd el érzelmileg a "tudatos" viszonyt?

Nyugodtan érezd magad jól a kutyáddal!

 

NYUGALMAZÁS

rehabilitáció


Kutyázás érzésből: Ami számunkra fontos, hogy a kutya élőlény, érző lény és mára a család szerves része lett. Egy egész életen át családtag, egy élethosszig együttérző társ. A kapcsolat, amit vele hozunk létre, nem egyoldalú, hanem abszolút kölcsönös. Fogadjuk el, hogy a kutyának is lehetnek saját igényei, motivációi és érzései.

Titkos összetevő: Ezért soha ne tekintsünk rá úgy, mint aki csak visszatükrözi a mi pillanatnyi állapotunkat és mi magunk se tegyük számára csak ezt! Egy kapcsolat akkor igazán természetes, ha van kölcsönös bizalom, tisztelet és szeretet. És nem árt hozzá egy titkos családi összetevő is: egy kis türelem!

Természetes pedagógia: A kedves beszéd már önmagában is jutalom (elsődleges), ezért abszolút nem szükséges azt kondicionálni, hatása azonnali. Szemben bármilyen mesterséges megerősítéssel (pl. klikker) ez a tanítási módszer egy családi kutyának teljesen természetes.

Nyugalmazás