Szakmai idézetek I.

 

– kommentár nélkül, kutyakiképzés és kutyaetológia

 


 1. „ A kutya nem ember! – A kutya nem gép! – A kutya az egészen más!”
  Dr. Kováts Zsolt


 2. (1) „A kutya nem etikai lény, nem mérlegel.” „A kutya nem etikai lény, tehát a jó és a rossz között csak saját szempontjából és csak tapasztalatai alapján tud különbséget tenni.”
  „A kutya számára a gazda a legfontosabb környezeti tényező, az ingerek legfőbb ura. Ezért a kutyakiképzés művészete a kutyával való kommunikáció művészete. Az együttműködés feltétele egymás kölcsönös megértése.”
  „Az emberrel vívott harc – kizárólag a kutyára rákényszerített, mesterségesen kialakított viselkedés. A harcot tehát tanulni kell.” „A kutyában az emberrel szemben –etológiai értelemben- nincs támadó késztetés. Viselkedésére a kitérés a jellemző.” „A kiképzett kutya veszélyes fegyver! Birtoklása és használata is felelősséggel jár!”
  „Az őrjöngve fogó, fékezhetetlen kutya a veszélyessége miatt használhatatlan. Az életben előforduló helyzetekben az ilyen védőkutya támadása olyan mértékben veszélyes lehet az emberre, ami a jogos védelem tényállásában is megkérdőjelezi a kutya alkalmazásának realitásait és nagyon komoly jogi konzekvenciákhoz vezethet.”
  „A kutyát senki sem vonhatja felelősségre tettéért. Csak a gazdáját!”


 3. (2) „Egy-egy állatfaj nyelve következésképpen hasonlíthatatlanul konzervatívabb, erkölcseik és szokásaik pedig sokkal merevebbek, kötelezőbbek, mint az embereké.” „Ezek a törvények mélyen a kutya genotípusában gyökereznek, s külsőleg az örökletes emberi erkölcsök szabályaihoz hasonlítanak.”
  „Valójában persze az önbizalom és félelem, az imponálás és alázat, a támadás és védekezés érzésének s a megfelelő kifejező mozdulatoknak számtalan vegyülékével, átmenetével találkozunk.”


 4. (3) „Egészen bizonyos az is, hogy a kutyáknak nincs technikai intelligenciájuk, amely a fenti listából ki is maradt. Ez az embernél különösen fejlett, a fizikai intelligenciával kapcsolatos, és ez az oka, hogy annyira szeretünk mindenféle szerkentyűvel babrálni, ilyeneket használni, készteni. Ebben az ember egyedülálló az egész élővilágba, nincs is sok értelme az összehasonlításnak.”
  „A kapcsolt figyelem, a rámutatás, a tekintetkövetés, valamint a szándékos és a véletlen akciók megkülönböztetése tekintetében bizonyosan egyenrangúak a fejlett csimpánzokkal.”


  „Az, hogy mi a jó és mi rossz,

  mindig emberi viszonyokban testesül meg.”

  (1) Dr. Kováts Zsolt: Kutyaiskola - ISBN 963 281 708 7
  (2) Konrad Lorenz Ember és kutya – ISBN 963 9303 23 2
  (3) Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek - ISBN 978-963-310-151-3

 

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58