Szélsőségekbe esve - klikker kiképzők és tükör képzés

Cikk: 89., Dátum: 2020. július 31., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Találkozhattunk már azzal a gondolattal, hogy a kutyaoktatásban sem szabad szélsőségekbe esnünk. Ha lehet, ezeket inkább

kerülni kell!

Az már szinte köztudott dolog, hogy a kutyának a túlszeretgetés legalább annyira káros, mint a túlfegyelmezés.  Tény, hogy a képzésben mindig egy mérsékeltebb mód választása az igazán hasznos. Persze csak akkor, ha tudjuk azt, hogy mi a tartalmi különbség. Mert vajon felismerjük, hogy mi is pontosan egy-egy szélsőség?

Túljutalmazás -  pozitív büntetés nélkül

A „klikker kiképzők” a kutyaoktatás egy igen sajátos módját választják, mivel ők pozitív büntetést egyáltalán nem alkalmaznak a kiképzés során. Meggyőződésük szerint nem szabad úgy tanítani kutyát, hogy egy rossz viselkedéshez hozzáadunk egy kellemetlen élményt. Ha például tiltani kellene épp egy helytelen cselekvését, ők még akkor sem szólnak rá határozott, erős hangon, mert a kutyában bizony az rossz érzést keltene.

„nem minősül klikker kiképzőnek amennyiben negatív megerősítést vagy pozitív büntetést is alkalmaz kiképzés során” (1.)

Az elképzelésük szerint a kutya helyes viselkedését pozitív megerősítéssel lehet igazán elérni, ami a kutyának egy kondicionált kellemes élmény. Ehhez döntő mértékben egy másodlagos, nem ösztönös jutalmat használnak. 
Persze azért arra figyelni kell ilyenkor, hogy amennyiben a kutyát állandóan csak jutalmazzuk - mert mindig jól teljesít- idővel „telítődni” fog. Ezért a jutalom biztosan veszíteni fog az értékéből, így a kutya el fogja veszíteni a motivációját. A túl sok kondicionált megerősítés újra semlegessé, sőt akár még kellemetlen érzéssé is válhat.

Túlbüntetés – pozitív megerősítés nélkül

A „tükör képzés” egy igen egyedi módszerét láthattuk egy korábbi videóban –ami sokak számára felháborodást keltett -, melyben az oktatók a büntetés nagyon magas szintjét választották. A kutyát az oktatói sorfal segédei - látszólag különösebb indok nélkül - csoportban „megtolják”, hogy „később fegyelmezhető” legyen.

„az egyik legnagyobb büntetéssel szembesül, a csoport, a csapat bünteti. Kifejezett cél, hogy kellemetlenül érezze magát!” (2.)

A falkában űzés technikája valóban rendkívül kellemetlen élmény a kutyának. Ezt súlyosbítja még az is, hogy a Gazdájától segítséget, vagy védelmet egyáltalán nem kap. Látható, hogy a kutya elkerülő, kitérő magatartását sem erősítik meg hozzáadott jutalmazással.  A kutya a „túltolás” miatt félelmében kimenekül az oktatói pályáról. Ez a csoportos megfélemlítés eltúlzott averzív pzichológia.
Ilyen technika alkalmazásánál arra azért érdemes figyelni, hogy túl nagy, tartós, ill. állandó büntetéssel a kutya feleslegesen nagy idegi terhelést szenvedhet el. Ha elmarad ekkor a Gazda támogatása, személyes feloldása akkor előfordulhat könnyen, hogy a kutya ősbizalmát veszíti el.

Forrás: Internet

Személyes javaslat – önmagunk számára jóleső megoldás

Az lenne mindenki számára a személyes javaslatunk, hogy a legjobb – amennyiben lehetőség van rá - a kutyaképzésben valóban kerülni a szélsőségeket. Természetesen nem minden esetben lehet az arany középutat választani, de általában létezik egy önmagunk számára is

jóleső megoldás.

Van úgy, hogy olykor jobb, ha nem a szakmai tréner dönti el, hogy egy kutya képzésénél melyik oktatási módszer ill. milyen jutalmazási/büntetési mérték lesz az helyes választás.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Kutyasuli képek