Nyugalmazás alapgyakorlat – tökéletes illeszkedés

Num:68 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
10 aug 2019

minden jog fenntatva

ajánljuk ezt a cikket minden hozzánk többé-kevésbé hasonló olvasónak

A matematika egy értékes tudomány. Miért? Mert kiszámítható! Állítólag ez igen fontos, sőt egyeseknek akár lét kérdés is lehet. Van ebben egy terület, ami nekünk nagyon tetszik: ez a kongruencia. Ez egy reláció, egy viszony. Amit megmutat az pedig az illeszkedés, hogy az mennyire tökéletes. De nem úgy vizsgálja ezt, hogy ki a nagyobb, vagy a kevesebb. Hanem amire figyel az egészen más, az pont a maradék! Mert van, hogy egy viszonyban az teljesen közös is lehet. Persze ebben azt is érteni kell, hogy ez már messze nem a kiegészítésről, hanem csak és kizárólag

az összhangról szól.

Szerencsére a matek nem a mi pályánk, mert az bizony bonyolult. Nekünk bőven jó a családi kutyázás is, hisz az lényegesen egyszerűbb. Bár igaz, hogy itt is van, amikor pont azt nézzük, hogy egy páros a társas viszonyban milyen kapcsolatban is lehet?

Egy ilyen hétköznapi esetet: mikor megérkezel haza, belépsz és jön a kutyád, aki izgatott, esetleg fel is ugrál rád, talán nyüszít, ugat, de nem agresszív! Csak "nyomul" egy kicsit! Sokféleképpen lehet erre reagálni, ez igaz. Ahány ház, annyi szokás! Bármelyik jó lehet, hisz mindenkinek más a természete:

Van, aki kedvesen beszél és megsimogatja egy kicsit. Van, aki a nevét mondja és leülteti. Van, aki határozottan rászól és van, aki elzavarja a kutyát. Van, aki nem mond semmit és csak otthagyja magára. Mindegyiknek megvan a maga értelme és hatása is! Használja mindenki azt, ami jól bevált neki! A kutya pedig

igazodni fog ehhez.

Ha sokszor csinálod, akkor a viselkedés biztosan kiszámítható is lesz mindenkinek.

Nekünk is van erre egy kedvenc gyakorlatunk, van ebben bőven saját tapasztalat! Ez is csak egy lehetőség a sok közül, választani pedig mindig szabadon lehet! Kivitelezni sokféleképpen is lehet, van erre is bőven variáció.  Lehet csinálni több kutyával egyszerre, akár idegen kutyával, sőt sokféle helyzetben is. Kipróbáltuk sokszor mi is.

"Természetesen az ember hozza a meghatározó döntéseket."

/Csányi Vilmos/

De nem ajánljuk mindenkinek! Te kizárólag akkor használd, ha Neked személyesen is "bejön"! Aki nem tud ezzel könnyen azonosulni, vagy nincs erre elég kitartása vagy ideje, az jobb, ha vár még vele!

Figyelem, ez itt egy

türelmes viszonyrendezés:

Miután beléptünk, nem mondunk semmit, csak mutatjuk magunkat! Nézzünk magunk elé! Csak éberen figyelünk és várunk tudatosan! Közben mély levegőt veszünk, egy kicsit bent tartjuk, majd kiengedjük lassan és könnyedén. A kutya csak a finom-halk-mély-lassú lélegzetünket hallja A nyugodt levegővétel jelezzük, hogy jelen vagyunk! Ez most egy csendes jelenlét.

Nem tiltjuk, nem dicsérünk, nem mondjuk a nevét, nem hagyjuk figyelmen kívül és nem hagyjuk magára se!

Ki kell várni a megfelelő pillanatot, az elfogadható reakciót! Teljesen ítélkezésmentesen!

Csak mutasd meg magad!

Hogy Te most itt ki vagy! Arra figyelj, hogy közben valóban nyugodt legyél és közben ne gondolj semmi másra se! Csak figyelj és tapasztald meg a jelent személyesen!

Türelmesen, nem szabad sajnálni rá az időt!

Ugyanis hagyni kell, hogy a kutya saját léptékében önmagát fegyelmezze. Hagyni kell elég időt, hogy önmaga gondolkodjon egy kicsit. Ha a kutya leül magától, az már jó. Ha lefekszik bármi féle utasítás és jelzés nélkül, az még ennél is jobb. De ha nyugodtan sóhajt is egyet, és közben ösztönösen le is teszi a fejét, az a lehető legjobb!

Pont ekkor engedi el az összes felesleges érzést és

irányító akaratot!

A lényeg, hogy amíg a kutya érzelmileg dolgozik, addig az ember pihen. Bár jelen vagyunk, de mégis békén hagyjuk és nem ítélkezünk! Tudomást veszünk róla és figyeljük, de szavakkal nem fegyelmezzük! Amit adunk neki az az idő, mégpedig a saját ütemében! Csak a személyes nyugalmunkat mutatjuk neki, hogy a környezetében pont ezt a nagyon természetes ingert érezze meg. Érzékelje a nyugodt jelenlétünket!

Mi ezt hívjuk „nyugalmazás alapgyakorlatnak”.

Ha neked ez így nem megy, akkor csak egyetlen egy szót mondj: „Nyugalom!” De az érzés, ami ezt a szót kíséri, az tényleg legyen ugyanez és semmiképpen se legyen feszült. Többet mondani nem szabad! Ismételgetni sem érdemes nagyon!

Ez egy higgadt, türelemre intő,

szeretetteljes fegyelmezés!

A hidegvérű profi ilyenkor szó nélkül elsétál, közönyösen elfogadja a kutya alázatát és megtartja ezt a viszonyt. A mi stílusunk ennél családiasabb. Van, hogy ez után rásimogatunk a családi kedvencre és oldjuk ezzel a mély alázatot. Van, hogy szájába adunk egy játékot. Van, hogy szóban dicsérjük az ebet. Van, hogy kézből jön egy finom falat. És közben mindig mosolygunk egy nagyot. Örül is ennek a kis kedvenc lelke. Pont úgy, ahogy a miénk szokott.

Mert együtt örülni azt nagyon szeretünk, ez nekünk egy

közös maradék.

Miért? Mert a legjobb barátok között így illő, a legjobb társak között így tökéletes. Nekünk pont így van rendben a viszony. Hisz öröm nélkül senki sem élhet boldog életet.

A szerencse az egészben, hogy a kutya az a fajta lény, aki bárminek tud őszintén örülni. Ezért képes egy gazdához szorosan kötődni.

Egy nyugodt létnek van igazán valós értelme,
mert csak egy türelmesen rendezett kapcsolatban

létezhet tökéletes illeszkedés.

Kívánjuk, hogy legyen hozzá kellő türelmed, kitartásod! Áldozz erre néha egy kis időt!

Tapasztald meg Te is személyesen!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58