Az együttérzés nem játék – szabadidő a kutyával

Num:67 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
03 aug 2019

minden jog fenntatva

ajánljuk ezt a cikket a folyton akadályokba ütköző olvasóknak

Őszintén bevalljuk, hogy soha nem voltunk buzgó híve a kutyás versenysportnak. Talán azért, mert feszültséget érzünk benne? Talán azért, mert nyomasztónak érezzük? Talán azért, mert teherként éljük meg? Soha nem gondolkodtunk még ezen, de most eljött erre is az idő. Üljünk le egy kicsit és szánjunk erre pár percet! Hátha lesz ebből valami értelmes konklúzió.

Szeretünk mozogni mi is a szabadidőnkben, de csak módjával. Van, hogy egy kis foci, egy kis kocogás, egy kis kerékpározás, ... van, hogy csak egy kis séta. Csak úgy, a mozgás kedvéért, a jóleső érzés miatt. Van, hogy ezt a természetben tesszük és van, hogy a városban. Persze ha lehet a kutyával együtt. Pontosan tudjuk, hogy az ebnek is jól esik egy kis felszabadító mozgás!

A mozgás nem fürgeség kérdése. Az teljesen mindegy, hogy ki mennyire gyors! És még csak nem is attól függ, hogy ki mennyire mozog könnyen. A hajlandóság ebben keveset számít, inkább szükség kérdése ez! De megtalálni a helyes formát, a módot, kívánt stílust az csakis személyes döntés és egyéni válasz lehet!

A lényeg az érzés, amit közben megélsz. Hiszen az érzéseket fontos megélni! De mit és hogyan?! Persze választhatsz sok érzés közül, ez csak tőled függ. Ez a dolog titka, ez a személyes tartalom. Az érzés megélésnek az útja pedig a mód és a stílus, ami szintén meghatározó dolog.

A kutya ebben is jó partner és szívesen együtt mozog veled. Egy kis közös aktivitásra könnyen ráveheted. Ne felejtsd el azonban, hogy ő valóban együtt érző társ, így még a szabadidődben is empatikus veled. Ezért, amit közben érez az csakis ugyanaz lehet.

"családi kutya, amelyet kedvtelésből, családtagként, érzelmi szükségletből tartunk"

/Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek/

Ami tény, hogy egy szabadidő tevékenység biztos, hogy nem lehet kemény munka, nehéz sport, komoly kihívás vagy akadály!  Mert nem lehet magas teljesítmény célú, nem lehet állandó akadálypálya és nem lehet nagy pszichikai teher! Ha ez még időre is megy, pontosan kell végrehajtani, tétje is van, sőt verseny lesz belőle, az már egyáltalán nem könnyed játék.

Tegyél fel magadnak előtte pár kérdést: Mi ebben a vezérlő érzés? Milyen érzelmen alapul? Ez lesz az együttérzés alapja. Ez irányítja a partneri viszonyt. Vigyázz, nehogy ez legyen a legnagyobb teher! Nem biztos, hogy az a helyes, ha az együttérzés alapja pl.: a domináns agresszió vagy a félelem. És az se biztos, hogy az az egészséges, ha a megélt érzés már túlságosan intenzív vagy nagyon tartós.

Ne legyen mindig cél a nyerés, a győzelem! Ne akard mindig megverni a másikat! Senkinek nem tesz jót az állandó harc és küzdelem. Egy versenyben mindig van, aki veszít, egy sorrendben valaki mindig alul marad. Egy játékot nem szabad túl komolyan venni, abban nem jó túl precíznek lenni! Ez senkinek se legyen túl idegfeszítő, túl megterhelő dolog! Játszani csak lazán és mókázva szabad! És az a jó, ha nem számolod közben az elért pontokat.

Legalább a feloldódáskor hagyd nyugodtan élni a másikat! Legalább a pihenésben legyen meg mindenkinek a biztonságérzete! Legalább a kikapcsolódás idején valósuljon meg az érzelmi harmónia!

Legalább a szabadidőben javuljon a közérzete!

Egy kapcsolat alapja a bizalom, az empátia alapja a türelem.
Az együttérzés nem játék, ahhoz feltétlenül kell az önzetlen figyelem.

"A gazdájukat szerető kutyák szintén képesek empátiára."

/Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek/

Nekünk egy könnyű séta a kutyával valahogy jobban esik! Sőt néha még le is ülünk békésen pár pillanatra egy nyugodt helyen. Van úgy, hogy ezt másokkal együtt tesszük, kutyás közösségben. Ez több, mint barátságos hangulat, mi elfogadjuk jó társaságként a másikat! Talán azért, mert közben szeretünk egy kicsit egymással beszélgetni. Talán azért, mert szeretjük egy kicsit egymást meghallgatni.

Talán azért, mert néha jól esik
kedvesen megsimogatni és szeretettel megölelni a másikat.

Ha megnyugtatóan szeretnél szabadidős tevékenységet választani, mi csak arra szeretnénk biztatni, hogy érzelmileg pihentető legyen! Hogy ez melyik a sok közül? Talán tényleg csak az dönti el, hogy ki milyen érzésben hisz.

Ezen érdemes lenne elgondolkodni egyszer mindenkinek.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58