Számíthatsz rám - klikker helyett

Cikk: 60., Dátum: 2019. március 29., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


A kutya tanításánál sokan használnak jutalmazásként klikkert. Miért? Mert gyors és hatékony eszközt. Ez az elterjedésének a sikere és egyben ez a lehetséges veszélye is. De ez utóbbit már csak nagyon kevesen értik. Persze, mert nem tudják, hogy miért? Mindig túl gyorsan végez és közben felhúz egy köztes, láthatatlan falat a kutya és az ember közé.

Ez távolságot képez és nem is biztosít elég időt közösen átérezni az érzéseket.

Nekünk csak egy rideg fémhang, egy gépies öröm. Bárki számára tudható, hogy a klikkerben nincs együttérzés soha. Néha pedig van úgy, hogy a szükség pont azt hozza, hogy ami igazán kell az nem is a jutalom, hanem egyszerűen csak az empátia.

Nekünk nem az idő lerövidítése és nem a feladat pontos végrehajtása, nem a mozdulat rögzítése a fő célunk. Persze a cirkuszi állatoknál még mindig bevett szokás az idomítás, csak az alkalmazott eszköz mára egy kicsit már megváltozott. Mindig lehet egy újabb trükk, egy újabb mutatvány, egy újabb figura, de a cél továbbra is csak a minél egyszerűbb tanítás maga! Minket meg ami főleg érdekel, az nagyon más.

Az inkább a tartós,

egy élethosszig tartó kapcsolat.

No meg az ezzel járó kölcsönös érzés, ami ott legbelül stabilan, végig megmarad.

Egy bensőséges kapcsolat az nagyon más, nemcsak a technikájában tér el, hanem már a szemléletében is. Nemcsak a távolság kezelésében más, hanem az idő számításában is. Nemcsak a felületén érinti meg a személyiséget, hanem a mélységében is. Ebben a lényeg az egymásrautaltság.

Ha társra vágysz, akkor kell egy kis "szociális" többlet, ami nem az önző érdek.

Néha hozni kell áldozatokat is, néha tenni kell lemondásokat is, néha el kell fogadni a tévedéseket is, néha el kell nézni a hibákat is, néha tolerálni kell a gyengeségeket is, néha ki kell egészíteni a hiányosságokat is. Ekkor nagyon sokkat ér, ha a klikker helyett inkább van

egy türelmes pillantás, egy gyengéd érintés és egy kedves szó.

A kapcsolat minősége lesz ettől teljesen más, mert az együttélést építi fel és nem csak egy röpke foglalkozást. Az üzenet, amit kódolunk vele egy kicsit hosszabb, ezért kell hozzá a több jelen idő. Egy társ ezt nem a fülével hallja, és ami rögzül, az nem a pillanat. Ez mélyebbre céloz, be a szív közepébe és amit bevisz az közvetlenül az érzés maga.

Mert

társak vagyunk

és mindig számíthatunk egymásra. Ezért együtt éljük a közös életet.

"családi kutya, amelyet kedvtelésből, családtagként, érzelmi szükségletből tartunk"

/Csányi Vilmos/

 

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek