Szerepválogatás – az eboktatás bűvészmutatványa

Num:51 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
27 dec 2018

minden jog fenntatva

„ figyelj és tanulj, mert csak egy kicsit csalunk”

ajánljuk ezt a cikket szeretettel mindenkinek, aki "kutyás" életet él

Egy jó szerep választása nem egyszerű dolog. Vajon melyik illik jól az emberhez? A fene se tudhatja ezt! Azt mondják, hogy az igazán „jó színész” nem „egyszerepes”. Ha játszani kell, akkor neki sok arca van, mindig azt veszi elő, ami az adott helyzetben a legjobb lehet.

Egy fájdalmas monológ, vagy egy szerelmes dal, mind könnyű szerep. Azonban egyszerre több mindenre odafigyelni, na az már valóban nehéz szerep. Ezért a szerepeket gyakran megosztják. Valaki ezt a posztot kapja, valaki a másikat. De mindig együtt kell egymással játszani, ahhoz, hogy legyen egy színdarab.

A sok színész között gyakran elveszik a „gyerek”. Ezért, hogy a lényeg is megmaradjon jön egy rendező, az övé egy különösen fontos szerep. Ő nem a főszereplő, sem egy statiszta. Még látni sem látjuk a színpadon, pedig mindenki szerepét tudja és érti. Ha kell alázattal elmagyarázza vagy akár el is játssza könnyedén mindegyiket! Ő az, aki osztja a szerepeket!

Ő irányítja, ő rendezi a darabot. Közben utasít, dirigál, mutatja az elvárt irányt. Megköveteli mindenkitől, hogy a saját szerepében a legjobb legyen. Senki se lehet vele tiszteletlen, mert övé a vezér szerep.

Lehet ezt így is, meg másképpen is csinálni. Valójában ez nem igazán a mi kedvelt stílusunk. Mi ebben a zavaró? Hát nekünk a jó időzítés, a helyes tartalom és az egyéni mód. Mikor-mit csinálunk, no és persze legfőképpen, hogy hogyan!? Időt hagyva másnak a felismerés megtalálására. Mert idő kell arra, hogy rájöjjünk: a külső kényszer nem mi vagyunk, hanem a helyzet maga! De együtt megoldjuk, mert az ösztönző célunk közös! A jó darabhoz persze kell a színészi megérzés is, mert néha kevés hozzá az akarás önmaga. És talán az is lehet, hogy ehhez nagy segítség olykor egy kis őszinte, saját önkritika.

Halkan bevalljuk - más meg ne tudja:
Mi sem vagyunk tökéletesek, kicsit bűnözünk, kicsit csalunk. Mert hát mi is egy picit engedékenyek vagyunk! Magunknak is megengedünk dolgokat: nem akarunk mindent azonnal jól csinálni, túl komolyan venni és teljes szigorral betartani! Ez nem vitás, tagadni se fogjuk soha. Bizony mi még önmagunknak is elég időt adunk!

Időnként megállunk,  időnként fújjunk egyet, időnként pihenünk is. Sőt időnként csak kényeztetjük magunkat, "csak úgy" megengedésből. Mert mi is szeretjük a jó dolgokat, az apró örömöket, az élvezetes és vidám életet, a játékos pillanatokat!

Ezért, ha mi rendezünk, nekünk bizony megvan a saját, egyéni stílusunk! Íme láthadod:

Kiindulásként: szeretetteljes gondoskodás és tiszteletteljes elfogadás a bizalom és a szükség megteremtéséhez
(kötődés).

Ismétlésként: gyengéd jutalmazása a pozitívnak, határozott tiltása a negatívnak,  a konfliktus személyeskedő megélésének kerülése
(szabályalkotás).

Legfőképpen: az örömteli és kölcsönös együttműködés keresése a közös cél érdekében

vagy legalább egy igazságos és megnyugtató kompromisszum megtalálása
  (funkciók, feladatok működtetése).

Levezetésként: minden nap csak egy kis játékos és mókás szórakozás
 (feloldás).

Lezárásként: ha mindebben együtt jól elfáradtunk, akkor hagyunk egy kis időt
a nyugodt és békés pihenésre, a megnyugvásra is
(elválás).

Reméljük látod, hogy az alkalmazott jelzőkben van benne igazán az egyéniségünk!

Így nem a vállalt szerepek lesznek mások, hanem „csak” a szerepjátszás módja, ahogy a szerepbe benne vagyunk! Mert, ha lehet, akkor ezt nem tekintélyből csináljuk, hanem csak kellő alázattal tesszük.

Meglátod így egész más a végeredmény, a közösen elért összteljesítmény!

No és hogyan lehet ezt a mindennapokban is könnyen kivitelezni? Ha egyetlen szóval kellene mindezt magyarázni, mi még ezt is bevállaljuk szívesen!

Szerintünk csak így egyszerűen: türelmesen.

A Te kutyád is hálás és szorgalmas „színész” lehet, ha van Neki otthon egy profi „direktora”! Kívánjuk, hogy a Te kutyás életed is legyen egy remek színdarab! Erre mindenkinek megvan az esélye, a siker csak idő "kérdése". Hát hajrá, játsz Te is sokat!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58