"Rend a lelke mindennek " ...

Num:50 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
30 dec 2018

minden jog fenntatva

- ... a kutyatartás aranyszabálya -

Egy jó kapcsolatot nem csak kezdeményezni célszerű, hanem működtetni is érdemes! Tény, hogy a viszony csak akkor lesz valóban tartós, ha ennek személyes megélése, átérzése nem csak egy gyorsan eltűnő, pillanatnyi illúzió, hanem rendszeresen ismétlődő tapasztalat.

Íme a kulcsszó, egy közösség számára létszükséges tényező: a rendszeresség. Mert az együttélő kapcsolathoz szükséges egy kölcsönösen elfogadott rend, ami mindenkinek, érzékelhető, felismerhető, követhető!

Feltétele a működésének a ritmusosan ismétlődő megerősítés!

Múlhat az idő, változhat a hely, megújulhatnak a szerepek, az élet mindig változik. Egy mondat azonban soha sem fog átíródni az életben: „rend a lelke mindennek”!

Még a nyugalomnak is ez a titka, mert csak a rendben érzi otthon magát! A békének nincs ugyanis párja, a kölcsönös szeretetnek pedig csak az együttes tisztelet! Ezek újra és újra megerősítést kell, hogy kapjanak.

A rendszer nem csak egy korlát, hanem egy kapaszkodó,

amely a közös életben a közös előrejutás segédeszköze!

Ha van hozzá kedved, tegyél rendet a rendetlenségben! Alkoss rendszert a rendet nélkülöző életedben! Elsőként önmagadban, a szívedben és a fejedben! Így neked is lesz értelmes és érzelmekben gazdag életed! Ha pedig rendet teremtettél már magadban, akkor rendezd el mással is a dolgodat!  Egy működő rendszert senki sem csak önmagának teremt meg, mint inkább a társaság miatt.

A közös élethez kell egy keret, ami egyben tart és kell egy vezérlő elv, ami ehhez az erős kapocs. Az összetartozás őszinte, önzetlen érzése az igazi "drive", ez a vezérlő ösztön, a belülről hajtó motiváció. A stabil rendszer viszont az, ami ennek kijelöli a teret. Ez a közös életnek helyet ad és megmutatja a közösen vállalt határokat. Egyben biztonságot nyújt és segít rendezni a viszonyt köztetek.

Ez jelöli ki, határozza meg a békés együttélés lehetséges céljait, elveit, működési szabályait. Ami pont ettől működik!

Mindenkinek meg lehet találni ebben a maga helyét, szerepét, feladatát!

Fontos, hogy ezt mindenki számára érzékelhetővé, tapasztalhatóvá, követhetővé, kiszámíthatóvá is kell tenni. Rendezni kell a dolgokat, mert elkerülhetetlen feltétele egy társas kapcsolatnak a következetes és arányos szabályalkotás:

Időrend - házirend - szokásrend,

viselkedési minták - elvárások,

tiltó - engedő szabályok.

Aranyszabály:

Egy kiegyensúlyozott

rendszerbe rendezett élet,

ez a működő társas lét ütemes ritmusa.

Ebben nagyon hasznos dolog az állandóság kritériuma.

Fontos a megszokás és a rituálé, ehhez kell a sok gyakorlat, ez pedig -a közösségért végzett feladatában- mindenkinek csak a segítségére lehet. Ismétlés újra és újra ez a repetíció lényege.

Végezni kell lelkiismeretesen minden nap, hogy elérje a célját: az elfogadást.

 

A szorgalom és kitartás nyugodtan használható tényező.

De a rend soha sem önmagáért létezik, hanem csak élteti a társas kapcsolatot! A rendszer mindenkiért kell, hogy legyen! A rendszer ugyanis a legalázatosabb szolgáltató, a közösség ebben találja meg a legnagyobb alázatot! Ha ez nincs így, akkor -az igazság szerint- felesleges. Ha már nem szolgálja a teljes közösséget, akkor már változtatni kell rajta!

El ne feledjük, hogy van még egy nagyon fontos dolog:

a rendszerhez önmaghoz érzelemmel kötődni soha nem szabad!

Ugyanis nem szeretni, nem utálni kell a rendszert, hanem csak a céljaiért nyugodtan működtetni. Ha pedig változtatni kell rajta, az mindig a közösség érdekében legyen.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58