Ugye tudod, hogy mi az, amit Te keresel?

- az irányítás mesteri művészete

Num:44 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
20. nov 2018.

minden jog fenntatva

mély tisztelettel ajánljuk ezt a cikket Neked, hálásan köszönjük, ha végigolvasod.

A kutyaképzés
Számunkra a kutyaképzés egy csoda, mert lehetőséget nyújt saját útkeresésünkre. Segít abban, hogy rájöjjünk, kik is vagyunk valójában?

A közös út
Ez "csak" egy lehetséges út, a sok közül. Sokszor úrta kelünk. Nem egyszer, hanem minden nap, újra és újra. Ismét és megint … A módszereket és a fejlődési szinteket mi is keressük, járjuk, tanítjuk minden egyes nap.
A kutyázás egy mélyreható önvizsgálat, egy megtapasztalás és bizony nem kis mértékű rácsodálkozás. Persze mindezt úgy teszi, hogy közben a kutyának is biztosítja ugyanezt. Ezért zseniális! Együtt járunk ezen az úton, közösen. Rendkívül hálásak is vagyunk érte.

Miről szól?
Nagyon egyszerűen egy kapcsolatról. Amely létrejöhet egy kutya és egy ember között. Ez mindig unikum, mindig egyedi, sokszor csak a pillanat műve. Az is igaz, hogy nem állandó jellegű, hanem mindig változó. Ez egy létező, élő kapcsolat.

Mi a kapcsolat legfőbb kérdése?
Ez is egyszerű, mindig az irányítás. Azaz ki követ kit és ki irányít kit? Erre a kérdésre azonban nem a két fél egyike adja meg a helyes választ, hanem mindig a természet dönti el. Mondjuk úgy, hogy sem egyik, sem másik, hanem együtt találják meg a jó választ. A természetnek pedig felülírhatatlan, tökéletes válasza van erre. Az irányít, aki az irányításra alkalmas.

Mi az irányítás?
Sok meghatározása létezik, de nem ezekben van számunkra a lényeg. Nekünk igazából ez önmagában teljesen közömbös. Ha van, akkor van, ha nincs, akkor nincs. Így is jó, meg úgy is.  Ha ebben mi tanácsot adnánk, akkor azt mondanánk, hogy ez egy teher, semmi értéke nincs. Ha teheted, szabadulj meg tőle gyorsan! Ha vállalod, akkor kizárólag mások szolgálata miatt tedd, ne önmagad miatt. Ha rosszul csinálod, akkor Te jársz pórul vele, ezt saját tapasztalatból nagyon jól tudjuk.

Mivel jár az irányítás?
Aki irányít, az veszíti a legtöbb energiát, mert fizikailag, idegileg, lelkileg kimerítheti. Az alkalmatlan gyorsan belepusztul. A valóság az az, hogy a túléléshez, az életben maradáshoz nem a leghasznosabb recept az irányítás. Javasoljuk, ha ezt választod magadnak, akkor tudd, hogy hogyan csináld!

Hogyan csináld?
No, ez egy remek kérdés. Mi teljesen nyitottak, megengedőek vagyunk ebben. Mi már sokféleképpen próbáltuk, de kitartásunk töretlen. Önmagunk fejlesztéséhez valóban remek „játéktér” a kutyaképzés. A játék közben pedig lassan rájövünk sok érdekességre is.

Mi a lényeg?
Egy tapasztalt tréner már rég megtanulta, hogy az útkeresésben nem az út a lényeg, mint inkább a mód, ahogy rajta járunk. Mert ez határozza meg, hogy hogyan érezzük útközben magunkat. Ugyanis mindannyian érző lények vagyunk. Akkor is, ha az érzést „csak” egy ember, vagy épp egy kutya éli meg.

Ugye tudod, hogy mi az, amit Te keresel?
Mi ezt nem tudhatjuk. Erre a kérdésre Neked kell választ találnod. A mi hatalmas szerencsék, hogy erre a kérdésre már van saját válaszunk. Az igazi útkeresés mindig egy érzés keresése. De vajon melyik ézést keressük? Hát természetesen "az egyetlent".

Melyik "az egyetlen" érzés?
A mi csodánk a kutyaképzésben, a mi féltve őrzött titkunk az „csak” egy érzés. "Az egyetlen", ami nem más, mint a nyugalom. Időként elveszítjük, szem elől tévesztjük, de már tudjuk a bevált módszert, hogy újra és újra megtaláljuk. Nyugodtan érezd magad jól a kutyáddal!

Mi a Mi szerencsénk?
Mi élhetjük az életet. Akár tele változatos érzésekkel, megélhetjük mindegyiket! Igen, lehetünk akár mindenkivel együttérzőek, akár még a kedvenceinkkel is. És szerencsénk van, mert mindezek mellett lehetőségünk van arra is, hogy újra és újra ápolni, őrizni, megtalálni és újraélni tudjuk még a szelíd békességünket is.


A mi döntésünk
A kutyának pedig azért vagyunk hálásak, mert ezt a pillanatot meg tudjuk Vele osztani! Csak rajtunk múlik, hogy életünk melyik pillanatában tesszük is meg ezt. Lehet, hogy nem mindig sikerül, de mindig van bennünk erre igyekezet. Csak a mi pillanatnyi döntésünkön múlik ez!


A természet döntése

A természet is dönt. Mindig, kérés nélkül. A természetnek nincs "Megállj!" parancs. Ha akarjuk, ha nem. Mert akkor, abban a békés, nyugodt pillanatban a kutya akaratlanul, tehetetlenül, teljesen természetesen, teljesen ösztönösen látja, érzi, tudja, hogy Ő követő.

Miért?

Hát, csupán azért, mert abban a nyugodt pillanatban az irányításra Én alkalmasabb vagyok. Ez a természet örökérvényű útja, számunkra ez csupán elfogadás.

Mi hogyan csináljuk?

Mi irányítani szeretnénk a kutyát, de nem teljesen elnyomni, urali. Nem a versengés a célunk a túlélésben, hanem az együttműködés! Ezért csak "terelgetjük" az irányításunkkal és a feladatai elvégzésében hagyunk számára önállóságot is. Ezzel segítjük, támogatjuk a saját énképe és önbizalma erősödésében, fejlődésében is. Így biztosítjuk az érzelmi kiegyensúlyozottságot számára is. Mindig a lehetőségek szerint! Mert ezt az adott helyzet hozza, a pillanat maga. Így a legjobb mindenkinek! Ugyanis soha nem szabad elfelejteni:

 

"a kutya ugyanolyan érző lény, „egyéniség“ –

sajátos adottságokkal, jellemmel és képességekkel –

mint mi magunk."

/ Rithnovszky János /


Köszönettel mindazoknak, akik ebben hisznek, támogatnak, segítenek minket.
Kívánjuk, hogy hordozza Őket tenyerén a gondviselés!

 

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58