Nyugodt érzés - a kutya irányításának művészete

Num:44 by Csaladi Kutyasuli Dátum:
20. nov 2018.

minden jog fenntatva

mély tisztelettel ajánljuk ezt a cikket most Neked

A kutyázás
Számunkra a kutyázás egy lehetőség, mert segít saját útkeresésünkben, fejlesztésünkben is. Segít abban, hogy rájöjjünk: Kik vagyunk valójában?

A közös út
Ez egy lehetséges út, a sok közül. Sokszor úrta kelünk. Nem egyszer, hanem minden nap, újra és újra. Ismét és megint … A kutyázás egy mélyreható önvizsgálat, egy megtapasztalás és bizony nem kis mértékű rácsodálkozás.

"a szoros kapcsolatok jelentik a sikerük kulcsát"

/ Brian Hare /

Amiről szól
Nagyon egyszerűen egy kapcsolatról. Amely létrejöhet egy kutya és egy ember között. Ez mindig unikum, mindig egyedi, sokszor csak a pillanat műve. Az is igaz, hogy nem állandó jellegű, hanem mindig változó. Egy élő kapcsolat.

Ami a kapcsolat egyik legfőbb kérdése
Például az irányítás. Azaz ki követ kit és ki irányít kit? Erre a kérdésre azonban nem a két fél egyike adja meg a helyes választ, hanem mindig a természet maga dönti el. Vagy mondjuk úgy, hogy önállóan sem egyik, sem másik, hanem együtt találják meg a választ. A természetnek pedig felülírhatatlan, tökéletes válasza van mindig erre. Az irányít, aki az irányításra alkalmasabb.

"a dominancia nem jellemvonás ... helyzetfüggő a dominancia"

/ Csányi Vilmos /

Ami az irányítás
Sok meghatározása létezik, de nem ezekben van számunkra a lényeg. Nekünk igazából ez önmagában közömbös. Ha van, akkor van, ha nincs, akkor nincs. Ha ebben tőlünk kérsz tanácsot, akkor mi ezt mondanánk: ez egy teher, nagy értéke önmagában nincs. Ha vállalod, akkor lehetőleg mások miatt tedd, ne csak önmagad miatt!

Amivel jár az irányítás
Aki irányít, az veszíti a legtöbb energiát, mert fizikailag és idegileg fáraszt. Sokszor rombolja, öli a szervezetet. Az alkalmatlan gyorsan belepusztul. Így az igazság az, hogy a túléléshez, az életben maradáshoz nem ez a leghasznosabb recept. Javasoljuk, ha ezt választod magadnak, akkor tudd, hogy hogyan csináld helyesen!

Ahogyan csináld
Mi teljesen nyitottak, megengedőek vagyunk ebben. Mi már sokféleképpen próbáltuk, de kitartásunk töretlen és még lelkesek, sőt játékosak is vagyunk. A játék közben pedig lassan a lényegre is talán rájövünk, így a játékban időnként szerepeket cserélgetünk.

"Az persze igaz, hogy

az öntudatos, magabiztos fellépésű kutyák

nagyobb eséllyel kerülhetnek domináns pozícióba.

De még ők sem uralnak minden helyzetet."

/ Csányi Vilmos /

Ami a lényeg
Egy tapasztalt ember már megtanulta, hogy az útkeresésben nem az út a legfontosabb, mint inkább a mód, a stílus, ahogy rajta járunk. Mert alapvetően ez határozza meg, hogy hogyan érezzük útközben magunkat. Ugyanis mindannyian érző lények vagyunk.

Ugye tudod, hogy mi az, amit Te keresel?
Mi ezt nem tudhatjuk. Erre a kérdésre Neked kell választ találnod. Nekünk az a jó, hogy erre a kérdésre már van saját válaszunk. Számunkra ez egy egyszerű érzés, mely nem más, mint a nyugalom. Időként elveszítjük, szem elől tévesztjük, de már tudjuk a bevált módszert, hogy hogyan találjuk meg újra.

"Az érzelmeik úrrá lettek rajtuk,

és az együttműködő viszony máris szétesett."

/ Brian Hare /

A mi döntésünk
Csak rajtunk múlik, hogy életünk melyik pillanatában tesszük meg ezt. Lehet, hogy nem mindig sikerül, de azért van bennünk erre igyekezet. A mi pillanatnyi döntésünkön múlik ez!

A mi szerencsénk
Mi élhetjük az életet. Akár tele változatos érzésekkel, megélhetjük bármikor mindegyiket! A kutyának pedig hálásak vagyunk azért, mert bármelyik pillanatot meg tudjuk osztani Vele!


A természet döntése

A természet is dönt. Mindig, kérés nélkül, azonnal. A természetnek nincs "Megállj!" parancs. Ha akarjuk, ha nem. Mert akkor, abban a békés, nyugodt pillanatban, akaratlanul, tehetetlenül, teljesen természetesen, teljesen ösztönösen a kutya érzi, hogy Ő követő.

"Mindkét fél számára örömteli kutya-gazda kapcsolat csak

félelem- és agressziómentes lehet. "

/ Csányi Vilmos /

Miért?
Csupán azért, mert abban a nyugodt pillanatban nincs bennünk félelem, így az irányításra alkalmasabbak vagyunk. Ez már a természet örökérvényű útja, ez számunkra csupán elfogadás. Érzésből csináld!

 

" Nyugodtan érezd magad jól a kutyáddal! "

/ Családi Kutyaiskola /

 

Ahogyan irányítunk
Mi irányítani szeretnénk a kutyát, de nem "uralkodni" rajta. Nem a versengés a célunk a túlélésben, hanem az együttműködés! Ezért az irányításunkkal határozottan utat mutatunk neki, de a feladatai elvégzésében hagyunk azért számára önállóságot is. Bár biztosan és szilárdan irányítjuk, de segítjük egészséges önbizalma fejlődésében is.

Mellette vagyunk, de nem telepedünk rá folyton a saját érzéseinkkel se. Nyugalmunkkal biztosítjuk számára az érzelmi biztonságot és közben figyelünk a saját érzéseire is. Biztosítunk neki időt és lehetőséget ezek megélésére és amikor szükséges, akkor mi is együttérzünk vele.

Ugyanis soha nem szabad ezt elfelejteni:

 

"A kutya ugyanolyan érző lény, egyéniség –

sajátos adottságokkal, jellemmel és képességekkel –

mint mi magunk."

/ Rithnovszky János /

 


Hálásan köszönjük a figyelmedet!

© Családi kutyaiskola - Pécs - "csak" családi Kedvenceknek

Információ és jelentkezés: 06-70/946-33-58