engedelmesség


J. Halasi Veronika - Ebrendész és Habilitációs kutyakiképző (OKJ szakmai végzettség)
Jágity Iván - Vezetés és irányítás mester (államilag elismert MSC)

Nyugalmazás

 

CSALÁDI ÚT

szocializáció


Értékek: A családi életünk alapja, amit munkánk során is közvetíteni szeretnénk a kölcsönös bizalom, tisztelet és szeretet, az együttműködésre való törekvés, egymás rugalmas kiegészítése és az ezekhez kiváló alapot adó biztonságos családi otthon. Impreszum: baranyadog.hu.

Közösség: A családi út egy választás, egy alternatíva, amely szabad utat engedhet a sikeres együttműködésnek. Mi élvezzük egy láthatatlan póráz összetartó erejét, ami nem más, mint a közösségi kötelék.

Családi kötelék

 

SZEMLÉLET

engedelmesség


Nevelés:: A családi kutyázás nem sport, nem versengés, nem megterhelő munka, nem pillanatnyi kép, hanem csak egy jólesően választott másik lehetőség. A családi tér a játékos nevelésnek a helye. Egy szociális attitűd, egy természetes pedagógia.

Életvitel: Ebben az igazi érték a józanul megélt érzés. Az igazi ajándék pedig az együtt eltöltött örömidő. Ehhez kell találni otthoni feladatokat, helyes funkciót, örömteli játékokat, aktív programokat és türelmes elfogadást.

Rugalmas komplementer viszony

 

MÓDSZER

rehabilitáció


Lényeg: A hatékonyság sokszor nem az erőn vagy az akaraton múlik, hanem a megélt kapcsolat minőségében van elrejtve. A lényeg a tisztelet és a szeretet kölcsönös megadása, melyek mértéke és aránya mindig változik. Alapja pedig a stabil bizalom.

Technika: A családi kutya nevelése, képzése, tartása során a viselkedését nem egyszerűsítjük le csak pillanatnyi képre, vagy automatikus ösztönreakciókra. A kutya életét átfogóbban, körültekintőbben nézzük, mert a környezetet, a tartási körülményeket, az alkalmazkodási képességet, a tanulási hajlandóságot is figyelembe vesszük. A kutya nem tükör, hanem érző lény. És hogyan érd el vele érzelmileg a tudatos viszonyt?

Nyugodtan érezd magad jól a kutyáddal!

 

JUTALMAZÁS

rehabilitáció


Kutyázás érzésből: Ami számunkra fontos, hogy a kutya élőlény, érző lény és mára a család szerves része lett. Egy egész életen át családtag, egy élethosszig együttérző társ. A kapcsolat, amit vele hozunk létre, nem egyoldalú, hanem abszolút kölcsönös. Fogadjuk el, hogy a kutyának is lehetnek saját igényei, motivációi és érzései.

Titkos összetevő: Ezért soha ne tekintsünk rá úgy, mint aki csak visszatükrözi a mi pillanatnyi állapotunkat és mi magunk se tegyük számára csak ezt! Egy kapcsolat akkor igazán természetes, ha van kölcsönös bizalom, tisztelet és szeretet. És nem árt hozzá egy titkos családi összetevő is: egy kis türelem!

Természetes pedagógia: A kedves beszéd, egy gyengéd érintés már önmagában is jutalom (elsődleges), ezért abszolút nem szükséges azt kondicionálni, hatása azonnali. Szemben bármilyen mesterséges megerősítéssel (pl. klikker) ez a tanítási módszer egy családi kutyának teljesen természetes. Szerencsére van a klikkernek családi alternatívája, a szociális jutalmazás.

Szociális jutalmazás